Solskydd

Det bästa solskyddet för att skydda din hud året om 

och varför solskydd är så viktigt

 

Varför solskydd?

Solens strålar är nödvändiga för vår överlevnad, men överdrivet utsättande för UV-strålar kan leda till allvarliga hälsoproblem. För att skydda huden är det viktigt att använda solskydd - varje dag, året om. Solskyddet kommer att skydda huden mot åldrande, cancer, brännskador och hålla din hud hälsosam. Solskydd finns i flera olika former - kräm, spray, borste och stick. Läs mer nedan om varför solskydd är så viktigt och se vilket solskydd som passar dig.

5 skäl till varför du bör använda solskydd:

1. Motverka åldrande

Solskydd är ditt bästa skydd mot åldrande. UV-strålar påverkar bryter ner kollagenet i huden vilket leder till att huden åldras i förtid. Med solskydd skyddas huden och risken för fina linjer och rynkor minskar rejält. Addera solskydd i din hudvårdsrutin och glöm inte bort att återapplicera under dagen. Längre ner tipsar vi om våra bästa solskydd. 


2. Förebygger hudcancer

Solen är den främsta orsaken till hudcancer, så användning av solskydd är viktigt för att förebygga utvecklingen av cancer.

3. Skyddar huden från skador

UV-strålar från solen kan skada huden och orsaka rynkor, för tidigt åldrande och mörka fläckar. Genom att använda solskydd skyddar du huden från att drabbas av skador.

4. Förhindrar solbränna

Solbränna är en omedelbar reaktion på överdriven solning. Solbränna kan orsaka smärta, inflammation och ökad risk för hudcancer. Det kan dessutom lämna ärr och pigmentfläckar som kan vara svåra att bli av med.


5. Minskar risk för eksem

Vid solexponering eller vid känslig hud finns det risk att du får eksem om du inte är noggrann med solskydd. 


Sammanfattningsvis är det viktigt att använda solskydd varje dag för att skydda din hud från skador orsakade av UV-strålar. Lägg till solskydd i din dagliga hudvårdsrutin för att upprätthålla en frisk hud och för att förebygga hälsoproblem orsakade av solen. Solskydd är enkel att använda och finns i många former, inklusive lotion, spray och stick - det är superenkelt att integrera solskydd i din dagliga rutin.


Olika typer av solskydd

Mineralbaserat/fysikaliskt solskydd

Mineralbaserat solskydd, också kallat fysikaliskt solskydd, innehåller naturliga ingredienser. Dessa solskydd innehåller ofta naturliga ingredienser som till exempel zinkoxid och titaniumdioxid, som är säkra och skonsamma för huden. Solskyddet skyddar din hud direkt efter applicering, utan att behöva tränga in i huden först. Det ger skydd mot både UVA- och UVB-strålar, vilket hjälper till att skydda din hud från solskador. Mineralbaserade solskydd är ofta skonsamma för känslig hud och kan hjälpa till att minimera irritation och utslag. Många mineralbaserade solskydd är vattenresistenta, vilket gör det lättare att hålla din hud skyddad under vattenaktiviteter.


Mineraliskt solskydd är oftast mer tåligt än kemiskt solskydd och har mindre risk att orsaka hudirritationer, vilket gör det lämpligt för människor med känslig hud eller allergier. De är också ofta mer miljövänliga och innehåller färre potentiellt skadliga kemikalier.


Kemiskt/organiskt solskydd

Kemiskt, eller organiskt, solskydd är en typ av solskydd som fungerar genom att använda kemiska filter för att absorbera UV-strålar från solen. De flesta kemiska solskydd innehåller en kombination av flera olika filter för att skydda mot både UVA- och UVB-strålar.


Kemiska solskydd omvandlar UV-strålar till värme, som sedan släpps ut från huden. Dessa filter är ofta mycket effektiva och lätt att bära, eftersom de tenderar att vara lättviktiga och jämnare i sin textur än mineraliskt solskydd. De absorberar också UV-strålar på en bredare spektrum än mineraliska filter.


Det är dock viktigt att notera att vissa kemiska filter har kopplats till hälsoproblem - undersök därför produkterna noga och välja dem från pålitliga källor. Dessutom är det viktigt att följa anvisningarna på förpackningen och använda tillräckligt med solskydd för att uppnå fullständigt skydd.


Båda typerna av solskydd har sina för- och nackdelar - välj det som bäst passar ditt behov och din hudtyp! Kemiskt solskydd tenderar att vara mer lättviktigt och jämnare i sin textur, medan mineraliskt solskydd är mer tåligt och skyddar huden med en mer synlig barriär.

Våra populäraste solskydd

Sale Off
ColoreScience Even Up SPF 50 30ml (Makeup) från ColoreScience. | SugarMe Esthetics
518 kr

Olika solskyddsstyrkor 

Sun Protection Factor, förkortat SPF, är olika solskydd mätt i styrka, vilket anger hur mycket av solens UV-strålar som blockeras av solskyddet. Ju högre SPF, desto mer skydd tillhandahålls. En SPF 15-produkt blockerar cirka 93% av solens UVB-strålar, medan en SPF 30-produkt blockerar cirka 97% och en SPF 50-produkt blockerar cirka 98%.


För att få så mycket skydd som möjligt är det viktigt att bära skyddande kläder och vara i skugga så mycket som det går. Att återapplicera solskydd varannan timme är också viktigt för att bibehålla skydd under hela dagen. Om du svettas eller badar ska du återapplicera solskydd direkt efter, då solskyddet försvinner vid dessa aktiviteter. 


Använd SPF50 i ansiktet (året om!) och minst SPF30 på kroppen vid solexponering för optimalt skydd. 

Solskydd för barn

Solskydd för barn är viktigt eftersom deras hud är mer känslig och känslig för solens skadliga effekter. Barns hud har också en mindre förmåga att reparera sig självt från solskador.


Använd hög SPF (minst 30), som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Solskydd för barn bör också vara vattenresistent, särskilt när de är aktiva utomhus, och bör appliceras 20-30 minuter innan de går ut i solen och återappliceras varannan timme, särskilt efter bad och aktivitet som svettning.


Något att tänka på är att använda solskydd som är fria från potentiellt skadliga kemikalier, som parabener, ftalater och oxybenzon, samt att undvika solskydd med en hög koncentration av dessa ämnen. Tillhandahålla skugga, bära skyddande kläder och hattar, och undvika att vara utomhus under de mest intensiva soltimmarna (mellan 10:00 och 15:00) är också viktigt för att skydda barn mot solen.


De populäraste solskydden hos SugarMe Esthetics

ColoreScience

ColoreScience är ett välkänt varumärke som specialiserat sig på hudvårdsprodukter med fokus på solskydd. Deras produkter är inte bara effektiva, utan också estetiskt tilltalande och enkla att integrera i din dagliga rutin. 

ColoreScience solskydd erbjuder högt skydd mot UV-strålar, vilket hjälper till att skydda din hud från skador orsakade av solen. Många av ColoreScience solskydd innehåller även andra fördelaktiga ingredienser för huden, som till exempel vitaminer och mineraler, som hjälper till att förbättra hudens utseende och kondition.

ColoreScience solskydd finns i en mängd olika former så som solskyddslotion, solskyddsspray och solskyddsstick, och är enkla att applicera och smälta in i huden, men det mest populära solskyddet från ColoreScience är den mineralbaserade solskyddsborsten! ColoreScience solskydd är formulerade utan skadliga kemikalier och är skonsamma för alla hudtyper, inklusive känslig hud.

Sale Off
ColoreScience Even Up SPF 50 30ml (Makeup) från ColoreScience. | SugarMe Esthetics
518 kr

iS Clinical 

iS Clinical är ett lyxigt hudvårdsmärke som arbetar med aktiva men snälla produkter. Produkterna är baserade på forskningsresultat och aktiva ingredienser för att förbättra hudens utseende och hälsa. iS Clinical har ett brett sortiment av produkter för olika hudtyper och hudproblem, inklusive produkter för acne, solskador och hyperpigmenteringar.

Sale Off
iS Clinical Extreme Protect SPF30 100 gr
1 070 kr

COOLA

COOLA är ett amerikanskt märke för hudvårdsprodukter och solskydd som fokuserar på att erbjuda produkter med naturliga och miljövänliga ingredienser. Deras produkter inkluderar solskydd, aftersun, ansikts- och kroppskrämer samt makeupprodukter med solskyddsfaktor.

Sale Off
COOLA Classic SPRAY SPF 50 -Guava Mango (Sunscreen) från COOLA. | SugarMe Esthetics
449 kr
Sale Off
COOLA Classic SPRAY SPF 30- PinaColada (Sunscreen) från COOLA. | SugarMe Esthetics
449 kr

Q & A

Bör jag ha solskydd när jag är gravid?

Det är viktigt att använda solskydd när du är gravid eftersom solens skadliga UV-strålar kan tränga igenom huden och skada det växande fostret. Solskador kan leda till hudcancer, åldersfläckar och för tidigt åldrande av huden, men de kan också öka risken för missbildningar och andra hälsoproblem hos det växande fostret.


För att skydda dig och fostret, rekommenderas användning av solskydd med en hög SPF (minst 30) dagligen, som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Välj ett solskydd fritt från potentiellt skadliga kemikalier, som parabener, ftalater och oxybenzon, och att undvika solskydd med en hög koncentration av dessa ämnen. Applicera solskyddet strax innan du går ut och glöm inte att återapplicera under dagen. 


Tänk på att skugga, skyddande kläder, hattar och att undvika att vara utomhus under de mest intensiva soltimmarna (mellan 10:00 och 15:00).

Skillnad på solskydd för ansiktet och kroppen

Olika solskydd för kroppen och ansiktet är ofta specifikt formulerade för att uppfylla de unika behoven hos varje del av kroppen. 


Solskydd för kroppen är ofta tjockare och mer kladdig än solskydd för ansiktet eftersom det behöver täcka en större yta och hålla längre. Solskydd för kroppen är också mer tåligt och vanligtvis vattenresistent för att hålla ihop under fysisk aktivitet och bad. Solskydd anpassat för ansiktet är vanligtvis mer lätt och lättabsorberat, med en tunnare konsistens som inte täpper till porerna eller lämnar ett oönskat, glansigt utseende. Solskydd för ansiktet innehåller ofta hudvårdande ingredienser, som fuktgivare och anti-aging-komponenter, för att ge det huden behöver. 


Det är viktigt att välja solskydd för ansiktet med en hög SPF (minst 30, men gärna 50!) för att skydda huden mot UVA- och UVB-strålar. Det är också viktigt att återapplicera solskydd varannan timme, särskilt efter bad och svettning.

Hur mycket SPF ska man ta?

För att få maximalt skydd av ditt solskydd, rekommenderas två fingrar av produkt. 

Återigen, det är otroligt viktigt att återapplicera solskydd regelbundet, särskilt efter bad och aktivitet som svettning, för att säkerställa att du fortfarande har tillräckligt med skydd.

Hur ofta bör man applicera solskydd?

Du bör återapplicera solskydd varje 2-3 timmar när du är utomhus, särskilt när du är aktiv eller simmar, då solskyddet kan tvättas bort eller försvinna på grund av svett och vatten. SugarMe Esthetics har olika typer av solskydd som är perfekta för återapplicering, även om du bär smink och inte vill förstöra sminket. 

Kan man fortfarande bli brun av att använda solskydd?

Ja! Du kan fortfarande bli brun när du använder solskydd. Solskyddet hjälper till att skydda din hud från de skadliga UV-strålarna som kan orsaka hudcancer och åldersrelaterade hudförändringar, samtidigt som du får färg av solen men på ett kontrollerat sätt.

Kan man få akne av solskydd?

Om du har en hy som är benägen att få akne, kan det vara så att vissa solskydd har en förmåga att ge akneutbrott. Det kan vara formulan eller ingredienser som din hy reagerar på. Välj därför ett solskydd med en lätt, mjukgörande och icke-komedogen formula som inte täpper till porerna.

Bör man ha solskydd om man har mörk hy?

Det är lika viktigt att använda högt solskydd även om du har mörk hy. Trots att mörk hud har en högre naturligt skydd mot solen, är huden fortfarande känslig för skador från UV-strålar och kan förvärra åldersrelaterade hudförändringar och öka risken för hudcancer. 

Bör man ha solskydd året om?

Ja! Det är viktigt att använda solskydd året runt, inte bara under sommarmånaderna eller när du är utomlands på semester. UV-strålar kan tränga igenom molntäcke och reflekteras av vatten, snö och andra ytor, så du är fortfarande utsatt för skador från UV-strålar även om det inte känns varmt eller soligt ute.

Vill du motverka förtidigt åldrande är det extra viktigt att alltid använda solskydd året om, dagligen.

Hur länge håller mitt solskydd?

Tiden som solskydd är aktivt på huden varierar beroende på faktorer som hudtyp, aktivitetsnivå, svett och vattenpåverkan men generellt rekommenderas det att återapplicera solskydd varje 2 till 3 timmar för att säkerställa fullständigt skydd. 

Kan kläder funka som solskydd?

Kläder kan fungera som ett bra skydd mot solen, dock är det viktigt att veta att UV-strålar från solen kan tränga igenom vissa typer av kläder och orsaka hudskador, men tjockare och tätare kläder med ett högt UV-skyddsnivå kan hjälpa till att skydda huden mot skadliga UV-strålar.


Kläder med ett högt UV-skyddsnivå är ofta märkta med en UPF-rating (ultraviolet protection factor), vilken indikerar hur mycket UV-strålar som blockeras. En UPF-rating på 50 betyder att endast en tredjedel av UV-strålarna tränger igenom, medan en UPF-rating på 30 blockerar cirka 93% av UV-strålarna. Vissa färger och material är bättre på att blockera UV-strålar än andra, så det är viktigt att välja kläder med en hög UPF-rating och att minimera din exponering för solen och ta andra skyddsåtgärder, såsom att använda solskydd, tillhandahålla skugga och bära hattar.